Štampaj

Prvi CAF stigao u Podgoricu

U Podgoricu je danas stigao prvi od tri elektromotorna voza Civity španskog proizvođača CAF, koje je Željeznički prevoz Crne Gore naručio za potrebe prevoza putnika u unutrašnjem željezničkom saobraćaju.

Sljedeći voz očekuje se do kraja maja, a treći oko dvadesetog juna, čime će biti ugovorna obaveza proizvođača biti ispunjena prije roka (30. juni 2013. godine).

Vozovi su namijenjeni lokalnom saobraćaju i kao takvi mogu se koristiti na svim relacijama (Bar-Bijelo Polje i Podgorica-Nikšić). Planirano je da se koriste na nikšićkoj pruzi, ali će se njihova upotreba razmatrati svake godine kada se bude sastavljao novi red vožnje.

Trodjelni elektromotorni vozovi sa potrebnim rezervnim djelovima i potrošnim materijalom, specijalnim i standardnim alatom te priborom koštali su 13.050.000 eura. Željeznički prevoz Crne Gore kupio ih je novcem od kredita EBRD-a za koji je garanciju dala Vlada Crne Gore. Željeznički prevoz putnika predstavlja djelatnost od javnog interesa, kod nas kao i u svijetu, zbog čega se na adekvatan način subvencioniše od strane države.

Novi vozovi nijesu stigli samohodno već su dopremljeni kao specijalan transport, u skladu sa propisima. Njihova je oprema za stavljanje pod napon demontirana. Da bi bili pušteni u saobraćaj potrebno je prethodno sprovesti strogo definisanu proceduru. Ta procedura, između ostalog, predviđa montažu demontirane opreme, tehničke preglede, probne vožnje u stvarnim uslovima eksploatacije na crnogorskim prugama, obuku mašinovođa i konduktera, dobijanje upotrebne dozvole, instalaciju softvera za obavještavanje putnika, tehnički prijem i dr. Prema našem proračunu potrebnih vremena, ova procedura će trajati oko dva mjeseca.

Teorijska obuka konduktera koji će raditi u novim vozovima već je u toku. Mašinovođe se inače obučavaju za određenu vrstu vuče i određenu seriju vučnih vozila, pa su tako naše mašinovođe blagovremeno obučene za elektrovuču. Mašinoviće će sada proći obuku za ovu seriju (tip) vučnih vozila. Njihova obuka će, nakon stvaranja uslova za izlazak vozova na otvorenu prugu (tehničkih i administrativnih) završiti za petnaest dana. Osim mašinovođa i konduktera, obuku će proći i tehnička lica za održavanje.

Vozovi CAF Civity kreću se projektovanom maksimalnom brzinom od 120 km/h.

Kapacitet voza:

sjedišta
176
mjesta za stajanje
179
mjesta za invalidska kolica
2
dvostruka sklopiva pomoćna sjedišta
4
pomoćna sjedišta na preklop
7
Ukupno mjesta
366 + 2 mjesta za invalidska kolica

U odnosu na stare elektromotorne vozove ŽPCG-a, novi sadržaji su:

 • klimatizacija
 • sopstvena kompjuterska dijagnostika parametara za eksploataciju
 • video nadzor u putničkom prostoru
 • kamere na retrovizorima
 • prostor za invalidska kolica
 • platforma za samoukrcavanje invalidskih kolica
 • moguć prevoz bicikla (sklapanjem sjedišta)
 • kompjuterska dijagnostika tehničkog stanja
 • jednostavno upravljanje
 • manja potrošnja električne energije
 • manja masa
 • vakuum toaleti
 • jednostavnije održavanje
 • veći komfor, udobnija i tiša vožnja 

Crna Gora je posljednji put novi voz kupila 1984. godine.

Ugovor o kupovini vozova Civity CAF potpisan je 27. oktobra 2011. godine nakon obavljenje tenderske procedure u kojoj su, od sedam ponuđača (hrvatski Gredelj i Končar, češka Škoda, njemački Siemens, švajcarski Stadler, španski CAF i poljska PESA), u uži izbor tehničkih ponuda ušli Škoda, Stadler i CAF. Stadlerova ponuda nije zadovoljila s ekonomskog aspekta, te je u konačnici odlučivanja ponuda španskog ponuđača prevagnula nad Škodinom kao povoljnija.

Tokom čitave procedure i realizacije ugovora konsultant ŽPCG-a bila je londonska kompanija Booz & Co koju je angažovala EBRD.

Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles puno je ime španskog proizvođača željezničkih voznih sredstava iz baskijskog grada Besain koji ukupno ima 11 fabrika u nekoliko gradova u Španiji, te u Brazilu, Maksiku i Sjedinjenim Američkim Državama.

×