Štampaj
OBJAVLJENO: 14.09.2021.

Predstavnici željezničkih kompanija na Željezničkom Samitu Zapadnog Balkana

Delegacija Ministarstva kapitalnih investicija i izvršni direktori Željezničkog prevoza Crne Gore, Željezničke infrastrukture Crne Gore i AD Montecargo prisustvovali su Samitu željeznica Zapadnog Balkana održanog 13. septembra 2021. godine u Beogradu.

Samit su organizovali Stalni sekretarijat Transportne zajednice, Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska banke za obnovu i razvoj (EBRD), pod okriljem Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije. Ovaj samit ima za cilj da unaprijedi regionalnu i evropsku saobraćajnu politiku, kao i da osigura da saobraćajna politika i dalje doprinosi sigurnijem, efikasnijem, interoperabilnijem, digitalizovanom, održivom i zelenom razvoju sistema železničkog saobraćaja.

Pored ministara saobraćaja zemalja Zapadnog Balkana i graničnih država učestvovali su i predstavnici Evropske komisije i profesionalci iz oblasti željezničkog saobraćaja koji su razgovarali na temu unapređenja regionalne i evropske saobraćajne politike i doprinosa izgradnji digitalizovanih i održivih sistema željezničkog saobraćaja u regionu.

Određeni su prioriteti koji uključuju ponovno uspostavljanje mreže vozova u cilju bolje povezanosti u regionu i EU, unapređenje procesa digitalizacije sistema željeznica u oblasti razmjene podataka kod prekograničnog prevoza putnika i robe, poboljšanje bezbjednosti pružnih prelaza kao i otvaranje željezničkog tržišta.

Ministri infrastrukture i saobraćaja država Zapadnog Balkana potpisali su deklaraciju “Posvećenost željeznici“, a Samit je organizovan da koincidira sa dolaskom voza „Connecting Europe Express“. Osmišljen u okviru Evropske godine željeznice, ovaj voz, koji će proći kroz 26 evropskih zemalja, doputovao je u Beograd 12. septembra odakle će nastaviti svoj put ka Skoplju i dalje.

Samit

Više informacija o ovom događaju možete naći ovdje.

×